Paintball Vereniging Zeeland

gesponsord bij


logo Paintball Supplies

Wat is paintball

Paintball is een vrij nieuwe sport, overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het voor het eerst gespeeld werd in de jaren 80. Het is de bedoeling dat men elkaar beschiet met verfballetjes (gevuld met een niet schadelijke gelatine-kleurstoffenmengsel). In 1970 vond James Hale van Daisy Manufacturing het eerste paintballgeweer uit. Dit geweer was ontwikkeld voor boeren om bomen en vee te markeren. Het eerste paintballspel werd in New Hampshire gespeeld in 1981 door Bod Gurnsey, Hayes Noel en Charles Gaines. Sup'air: ieder team heeft 7, 5, 3 en soms ook 1 speler(s). Het veld is gevuld met opblaasbare kussens, de vormen ervan zijn verschillend in spiegelbeeld; je hebt driehoeken (dorito's) en lange balken met blokken er tussen (snake). Voor sup'air zijn elektronische wapens (markers) zoals angels en ego's (merknamen) noodzakelijk Woods: dit is de meest gespeelde variant van paintball. Andere benamingen zijn onder andere: Mil-sim, Scenario gaming. Dit speelt zich hoofdzakelijk in bossen af, maar kan ook in stedelijke omgevingen gedaan worden. Er wordt vaak zo realistisch mogelijk gespeeld. In "woods" wordt vooral gespeeld met mechanische paintballmarkers, maar het kan net zo goed met elektronische markers.

Type Markers Er zijn twee soorten markers , elektronische en mechanische. Elektronische markers: elektronische markers hebben als voordeel dat ze meestal veel meer ballen in korte tijd schieten, tot ongeveer 30 ballen per seconde (magazijn boven op de marker). De tijd is vaak gelimiteerd door de hopper. Op de meeste toernooien is de limiet echter 15 ballen per seconde en sinds seizoen 2009 is het in Europa (Millennium Series) 12 ballen per seconde. Deze markers hebben dan ook een chip in de grip zitten die je kunt instellen op ramping of semi. Semi bestaat eruit dat je bij elke tik op de trekker een bal wegschiet. Ramping is half semi en half volautomatisch b.v. bij 4 keer schieten per seconde gaat de marker over op volautomatisch met het ingestelde aantal ballen per seconde. Er bestaat ook de mogelijkheid tot automatisch, maar de schietmogelijkheden zijn afhankelijk van de chip die in de marker zit. Deze marker heeft meestal ruimte voor twee vingers en kan dus twee keer zo snel schieten doordat men beide vingers kan gebruiken. Bij elektronische is het niet de trekker maar de chip die schiet. Mechanische markers: mechanische markers schieten meestal niet zo snel doordat ze maar een trekker hebben voor één vinger. Mechanische markers zijn niet computergestuurd, dus zonder chip. In mechanische markers zitten meer bewegende delen. Sommige mechanische markers hebben een responsive trigger of een E-grip waardoor dezelfde fire rates te behalen zijn als met een elektromarker. het grote verschil is dat de mechanische markers vaak zwaarder zijn en iets minder zuiver schieten dan de elektromarkers.


WETGEVING: Volgens de Nederlandse wet is paintballen alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder. Dit is vanwege de wapens die bij het spel gebruikt worden. Volgens de Nederlandse wapenwet vallen wapens die werken op lucht- of gasdruk in de categorie IV. Voor het bezitten van dit soort wapens uit deze categorie is weliswaar geen wapenvergunning nodig, maar ze mogen niet gebruikt worden door noch in het bezit zijn van minderjarigen (buiten huiselijk gebruik). Het wordt aangeraden om de marker gedemonteerd te vervoeren (in losse onderdelen). En op locatie in elkaar te zetten.